Vilde Regine Tellnes (t.v.) og Arve Førland Eide (t.h.) Foto: Healthy Eats
Kombinerer matteknologi og bærekraft
En god forretningsidé trenger ikke være basert på et helt nytt eller ukjent konsept. Gjennom mat-teknologi har studentbedriften Healty Eats funnet en effektiv måte å selge sunn fast-food til folk på farten.
Sunn mat i en travel hverdag
Ideen om å bruke teknologiske løsninger til å levere bærekraftig fast-food fikk Vilde Regine Tellnes, CEO av Healthy Eats, mens hun studerte til en mastergrad i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen.
- Det hele startet da jeg jobbet i en tech startup i Silicon Valley i 2019. Der var det et food tech selskap som hadde kø rundt hele gatehjørnet nesten daglig. Det var nesten umulig å kjøpe mat der. Og da tenkte jeg: Dette er et fantastisk konsept – dette må vi få i Norge, Skandinavia og ikke minst Europa. Det var bare et tidsspørsmål om når det skulle komme, forteller Vilde Regine.
Året etter fikk Vilde Regine realisert konseptet gjennom startupskolen Early Stage, hvor hun møtte sin medgrunder Arve Førland Eide, som studerer master i finans fra Norges Handeshøyskole. Mens duoen intervjuet folk i gaten om deres frustrasjoner, var det et problem som gikk igjen og igjen: å finne sunn mat i en travel hverdag. Inspirert av konseptet Vilde Regine hadde sett i USA, lagde duoen sin egen løsning. De fikk tildelt 100 000 kroner fra Innovasjon Norge, og STUD-ENT-støtten på en million kroner fra Forskningsrådet.
Healthy Eats åpnet sin første «food wall» i Bergen Storsenter i november 2020. I dag har studentbedriften store planer med å utvide til flere «food walls» i både Bergen og i Oslo.
- Distribusjonsmåten de hadde i Silicon Valley var ikke god nok, og kunne optimaliseres enda mer. Så vi identifiserte først et problem som veldig mange hadde – og så fant vi en løsning ved å se på andre markeder, kombinere ulike komponenter sammen, sette de i et nytt marked og forbedre det, forklarer Vilde Regine.
God støtte fra Universitetet
Både Vilde Regine og Arve var studenter da de bestemte seg for å satse fullt på gründerideen. Gjennom Universitetet i Bergen fikk de faglig støtte, hjelp til søknadsskriving, samt en oppfordring til å fokusere på den bærekraftige siden som skiller dem fra andre konkurrenter.
- Som studenter fikk vi en del hjelp fra Universitetet i form av innspill på forretningsmodellen, bærekraft og sirkulær økonomi. I tillegg hjalp Universitetet oss med søknadsprosessen for å søke midler, både til Innovasjon Norge og til Forskningsrådet, forteller Vilde Regine.
- Sammenlignet med våre konkurrenter er vi mer bærekraftig med tanke på produksjonen vår. Vi bruker lokale leverandører og alltids ferske, næringsrike og kortreiste råvarer. Vi jobber også med å CO2-merke og kutte ned karbonavtrykket til produktene våre.
Hun legger til at også kunnskapen og den sosiale kretsen de fikk gjennom studiet har vært uvurderlige for gründerreisen. Begge gründerne har vært aktive deltakere i studentsamfunnet, og spesielt i gründermiljøet, hvor de fikk møte andre likesinnede studenter og lære om entreprenørskap.
- En ting er kunnskapsgrunnlaget som vi har opparbeidet oss, men å kjenne til prosessen på hvordan man tilegner seg kunnskap er også nyttig. Når du går på universitetet så lærer du deg hvordan du lærer best, samtidig som du knytter nettverk, forteller Vilde Regine.
- Gjennom studentorganisasjoner som Start Bergen fikk vi nyss om studententreprenørskap. Jeg var også delaktig på Bergen Brainstorm, som introduserte meg til entreprenørskap.
Gunstig å starte som student
Arve er fortsatt student ved Norges Handelshøyskole, og Vilde Regine ble nylig ferdigutdannet. For mange kan det å være en studentgründer virke usikkert og skremmende. Men duoen mener det ligger mange fordeler med å starte opp under studietiden - gjerne med andre studenter.
- Mens du er student får du tilgang til mange tilskuddsordninger som du ikke får tilgang til ellers. Det var også lettere å spørre om hjelp, både fra selskaper og enkeltpersoner. Vi ble godt mottatt av veldig mange, forteller Vilde Regine.
- Du er også i en situasjon hvor du er vant til å ha lavt inntekt. Mens du er student så får du hjelp fra Lånekassen som gjør at det er enklere å starte opp under studietiden. Det er også fordelaktig å ha en medgründer, for det vil være tøffe perioder og da hjelper det å være to.
“Å starte for seg selv er litt som å ta en seksårig mastergrad på et par måneder. For du lærer enormt mye.”
Duoen tipser om å bruke tjenester fra andre oppstartsbedrifter, da det kan være en billigere løsning. Samtidig kan man også hjelpe andre gründerbedrifter med å vokse. Oppstartsfasen er tøff, så det å starte for seg selv kan være en læringsprosess på lik linje som et utdanningsløp.
- Å starte for seg selv er litt som å ta en seksårig mastergrad på et par måneder. For du lærer enormt mye. Du går ut av komfortsonen din hver eneste dag og vokser både i humankapital, men også som menneske. Det gir samtidig en frihet: du får bestemme over din egen hverdag, men du har et eget ansvar. Hvis ikke du får ideen framover, så skjer ingenting, sier Vilde Regine.
Hun legger til at gründerskap kan være for mange, men ikke alle:
- Det er helt avhengig av at du har en stay-in evne. Du må ha utholdenhet og motivasjon hele veien. For hvis du ikke har et «grit mindset» så vil du falle av underveis. Hvis man har evnen til å leve med usikkerheten og er villig til å tilegne seg ny kunnskap og leve med det, så tenker jeg mange kan bli grundere. Det er en risiko, men veldig lærerikt og ikke minst, ufattelig gøy.
For gründerspirene som ønsker å ta steg inn i oppstarts verden, har CEO’en to avsluttende råd:
- Ha tro på deg selv. Hvis ikke du tror på deg selv vil heller ingen andre gjøre det. Husk også at ALT er mulig så lenge du er villig til å jobbe hardt og stadig befinne deg utenfor komfortsonen din. Det er der du vokser og blir den beste utgaven av deg selv, avslutter Vilde Regine.
Les også andre historier om studenter og entreprenørskap: