Student med bysykkel. Foto

På sykkel i Bergen

Uansett om du bruker sykkelen til transport, tur eller trening, så er det en flott måte å oppleve Bergen på.

Bergen kommune satser på Bergen som sykkelby, og de seneste årene har flere sykkelveier kommet til, slik at alle lettere kan ta i bruk sykkelen i stedet for bil eller buss. Det er også god dekning med bysykler rundt om i byen, for den som ikke har sin egen. På kartet over bysykler kan du se om det finnes en nær deg. På Fløyen er det mulig å leie sykkel. 

Kartet under viser rutene vi foreslår. Finner du noen feil eller mangler, ta kontakt på hei@utdanningibergen.no.

 

Nr. 1  – Fjellveien 

Fjellveien byr på fantastisk utsikt over hele byen. Underlaget veksler mellom grus og asfalt. Selv om store deler av strekningen er lettkupert, er det noen partier hvor det er en fordel med lette gir.

Vår foreslåtte rute er knappe 4,6 km lang én vei, men her har vi også valgt å legge inn en litt tøffere stigning til Munkebotsvatnet mot slutten. Er du kun ute etter en rolig tur, kan du droppe denne siste delen. 

Fjellveien er veldig populær for både syklister, gående og joggende, så husk å ta hensyn. Noen steder er det ikke lov å sykle, som Tippetue, Fløysvingene, Hestebergveien og Søre Kamvei. 

Nr. 2, 3 og 4 – Svartediket

Å sykle langs Svartediket er en fin tur i naturskjønne omgivelser og med mye historie. Veien er bilfri og det er ikke like mange turgåere som på Fløyen. Det er ca 3 km relativt lett sykling før du begynner på stigningen til Tarlebøvannet, som kan utvides til en krevende tur til Rundemanen og Fløyen. 

Alle turene her starter fra bommen i nærheten av Svartediksveien Bofellesskap. 

I starten sykler på en flat grusvei langs Svartediket til veien deler seg, enten opp mot Rundemanen eller nedover til Isdalen. En avstikker inn til den berømte Isdalen på andre siden av vannet er en fin tur for de som ikke vil slite i bakker og passer også godt for de minste.

Er du interessert i krimsaker, var Isdalen åstedet for ett av Bergens store mysterier. En kvinne ble funnet død her i 1970, og hun ble i ettertid kjent som Isdalskvinnen. Hvem hun var eller hvor hun kom fra, og hva som skjedde er enda uoppklart. 

Det er også fint å utforske Hardbakkedalen, hvor man kan finne rester etter gårdsbrukene som lå her inne. 

Når du har utforsket Isdalen, kan du sykle tilbake til Tarlebøveien hvor du kan fortsette oppover mot Tarlebøvannet (demningen). Turen kan utvides over Rundemannen og ned Fløyen for de sprekeste. Bare vær obs på at det noen steder på Fløyen er forbudt for syklister. Dette er det skiltet om. Det er uansett viktig å ta hensyn til gående og joggende. 

Turstien fra Tarlebø og opp Hyttelien er nå delvis restaurert og kan sykles over store partier. (Velger du hele strekningen er det kanskje lettere å starte fra Fløyen)  

  • Turen fra bommen ved Svartediket til Isdalen: ca. 3.4 km én vei. 
  • Turen fra bommen ved Svartediktet til Tarlebøvannet: ca. 4.5 km (siste del er lang og for noen bratt)
  • Turen fra bommen ved Svartediket - Fløybanens øvre stasjon: ca. 9.3 km (krevende)

Nr. 5 – Fra Byparken til Fyllingsdalen terminal

Nå kan du sykle på sammenhengende sykkelveier fra Bystasjonen til Oasen i Fyllingsdalen, inkludert gjennom Fyllingsdalstunnelen, verdens lengste tilrettelagte gang- og sykkeltunnel (3 km), som åpnet i 2023. 

Du kan starte turen i Byparken eller Bystasjonen. Ved Bystasjonen er det sammenhengende sykkelvei hele veien. Du sykler langs Store Lungegårdsvann, gjennom Kronstadtunnelen (475 m) til Kronstad. Fra Kristianborg er det 3 km i tunnel til du kommer ut i Fyllingsdalen ved Oasen kjøpesenter. Dette er en perfekt tur på en lat søndag, da traseen er relativt flat og ikke for krevende. I midten av Fyllingsdaltunnelen kan du stoppe og nyte soluret eller bare ta en hvil på en av benkene. Inne i tunnelen er 7- 8 grader hele året, så det kan være greit å ha en ekstra jakke med om sommeren. 

OBS! Husk at tunnelen er nattestengt mellom 23.30 og 05.30, så det er ikke veldig lurt å satse på å sykle hjem etter en lang natt ute, dersom du bor i Fyllingsdalen.

Lengde på sykkelturen: ca. 7.8 km.  

Solur i Fyllingsdalstunnelen. Foto: Iver Daaland Ase

Kronstadtunnelen

Nr. 6 – Sentrum til Eidsvåg via Munkebotnen

Denne ruten starter ved Byparken og går nordover via Sandviken sykehus og opp den relativt bratte, svingete veien til Munkebotsvatnet. På toppen tar du til venstre og her er det en fin og slak asfaltvei forbi Langevannet og ned mot Eidsvåg. Du passerer mange fine rasteplasser og om sommeren kan du hoppe i Langevannet og vaske av litt svette om du vil. 

Det er også tilrettelagt for stisykling her, så er du av den vågale typen og har det rette utstyret, kan du ta sykkelstien i stedet for asfalten. Ved enden av Langevannet kjører du nedover mot Eidsvåg. Vær oppmerksom på at dette er en veldig mye brukt turvei for de som bor i området og av og til en rytter eller to, så ta hensyn. Ved bunnen av bakken kan du velge å ta av innover i vakre Jordalen eller du kan sykle tilbake til sentrum via Eidsvågneset. 

Sykkel parkert ved Munkebotsvatnet, med bålplass og gapahuk. Foto

Rasteplass ved Munkebotsvatnet

Lær deg førstehjelp og husk å ringe 1-1-3 dersom du eller andre er utsatt for en ulykke. 

God tur! 

Vi svarer ikke hendvendelser via dette skjemaet. Dersom du ønsker å komme i kontakt med oss kan du sende en melding til hei@utdanningibergen.no