Paraplyer hengende på snorer. Grafisk illustrasjon.

Hvorfor regner det i Bergen?

Hvorfor regner det så mye i Bergen? Hvor mange bergenske ord og uttrykk for regn finnes det? Hvordan håndterer man Bergen på regnfulle dager?

Bergen har et rykte på seg for at det regner mye – det kommer vi ikke utenom. Bergen by, stolt og kry. Stolt av regn, breiflabb, Torget, sydvester og av å være født med gjeller. Her har vi det som fisken i vannet.  

 

Regn i Bergen

Regner det for mye kan det gå på humøret løs, men enda verre er det dersom man feiler med å slå nedbørsrekorden. Gjennom tidene har det nesten vært dobbelt så mange regnværsdager i Bergen enn i Oslo. Regnet i Bergen varierer sted for sted og forskjellen kan være stor. 

Bergenserne løser regnværsproblematikken med støvler, regnklær, sydvest og sunt vett.

Bergens mange ord for nedbør

Kjært barn har mange navn? Ifølge en av karakterene i Stig Holmås sin bok «Regn», finnes det alt i alt 17 ord for regn i Bergen.

Musk, yr, duskregn, sipregn, regnbyger, flobyger, høljeregn, styrtregn, pøsregn, plaskregn, drivregn, valleslette, sludd, slaps, tørr snø, våt snø og hagl.

Leter man enda litt mer finner man også andre ord assosiert med regn, som f.eks. “å stå i øse pøs på Staddaen” eller fenomenet “opplett”, som rett og slett er tiden mellom regnbygene. 

 

 

Håndtering av regn 

Elsk det, hat det. Noen kan ikke fordra regnet, mens andre omfavner det. Men en kan ikke gjøre noe med det. Lær å elske regnet, finn det positive i en regnværsdag eller lær deg å manøvrere paraplyen.

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. 

Hvorfor regner det i Bergen?

Egentlig er det ikke bare i Bergen det regner, men generelt på hele Vestlandet. Årsaken er at varm vind fra vest treffer vestlandsfjellene. Luften blir presset opp langs fjellene, og blir avkjølt. Dette gjør at dampen kondenserer og blir til nedbør.

Holder man til på andre siden av fjellene,slipper man denne nedbøren. 

Viktig: Bergenserne er stolt av regnet sitt og vil alltid gå i forsvarsposisjon når frustrerte østlendinger klager over at det regner, eller når utflyttede bergensere forsvarer sitt valg om å væremigrere til Østlandet. 

Fakta om nedbør i Bergen

  • Bergen hadde 184 regnværsdager i 2023
  • I januar 2020 var Gullfjellet i Bergen den våteste værstasjonen med 814,7 mm nedbør 
  • I Bergen regner det årlig 2495 mm gjennomsnittlig og våteste måned er desember med 290 mm (basert på normalperioden 1991-2020) 
  • Mai er i gjennomsnitt den tørreste måneden i Bergen med 109 mm nedbør (basert på normalperioden 1991-2020) 

Hva er forskjellen på høljeregn og duskregn?

I 2010 ble det sendt inn spørsmål til Yr.no om hva som definerer høljeregn og duskregn. Svaret fra Yr var at dette defineres av både mengde og tid.

Duskregn, eller “lite nedbør/stort sett oppholdsvær”, kan være så lite som 0,5 mm på et døgn. Men dersom det er 0,5 mm i timen i et døgn, altså 12 mm, vil dette bli varslet som regn.

Når det høljer ned i Bergen, da snakker vi om rekordmengder med regn. Gjerne opp mot 150 mm på et døgn! Kraftigere regnbyer som gir 40-60 mm på få timer, er også veldig “høljete”. 

Lukten av regn

Hvorfor lukter regn etter varmer dager så godt? Lukten etter regn, eller petrichor som det heter, skyldes geosmin. Geosmin, er en organisk forbindelse som nesen vår er veldig sensitiv for.

Regndråper som treffer tørr bakke eller jord, fanger opp luftbobler og skaper lukten. Derfor lukter det sånn på varme regnværsdager. 

Petrichor kommer fra  de greske ordene petra og ichor, som betyr steinblod.

Geosmin kommer fra de greske ordene for jord og lukt.

Kilde tekst og faktaboks: Store norske leksikon

Vil du studere i Bergen?

Velg mellom 8 studiesteder og bli en del av Norges beste studieby.

Finn studiet som passer for deg
Vi svarer ikke hendvendelser via dette skjemaet. Dersom du ønsker å komme i kontakt med oss kan du sende en melding til hei@utdanningibergen.no