Slik mestrer du å bo i kollektiv
Å bo sammen med andre kan være både utfordrende og gøy. Her er noen tips og triks om hvordan du mestrer kollektivet.
Mange studenter velger å bo sammen med andre i et kollektiv. Det er ofte både billigere og hyggeligere, og er det er i tillegg en effektiv medisin mot ensomhet.
Kollektiv finner du ofte gjennom annonser på finn.no eller hybel.no, eller kanskje gjennom venner fra studiet eller studentorganisasjonen. På våre studentboligsider får du oversikt over hvor du bør bo og hva det koster å leie studentbolig i Bergen.
Det kan være litt utfordrende å bo sammen med nye folk, dersom dere ikke har blitt enige om noen felles kjøreregler. Det er ikke noe gøy når maten du hadde tenkt å spise har blitt spist av noen andre, når skitne truser ligger slengt på badegulvet eller noen okkuperer dusjen i timevis.
Slik trenger det heldigvis ikke å være – vi gir deg våre beste tips til hvordan du mestrer livet i kollektiv!
1. Venner for livet?
Mens noen flytter inn som fremmede og ut som venner, er det andre som gjør det motsatte.
Når du bor med andre, blir du enda bedre kjent med deres vaner – og uvaner. Tenk deg godt om før du flytter inn med en venn. Kan samboerskapet gå utover vennskapet? Klarer dere å løse konflikter?
2. Gjør noe kjekt sammen i kollektivet
Å bo med andre kan være en fin måte å kickstarte det sosiale studentlivet.
Ha noen faste fellesritualer for å holde stemningen oppe. Stell i stand en felles middag eller spill et spill sammen i ny og ne. Bli bedre kjent med hverandre og hverandres venner. Slik utvider du vennskapskretsen.
3. Velg dine kampsaker
Kommunikasjon er en viktig del av det å bo sammen. Men når lønner det seg å ta en krangel, og når bør du heller svelge noen kameler?
Det kan være verdt å spørre seg selv om det er en bagatell eller kampsak. Iblant kan det være enklere både for deg selv og den det gjelder at du lar det passere. Se for deg utfallet av hvordan du håndterer situasjonen. Gjør det beste ut av det.
Scenario
Du finner brødsmuler på fjølen som du irriterer deg grønn over. Du kan:
- Gi beskjed om brødsmulene til den det gjelder.
- Tenke at det bare er brødsmuler og innse at du irriterer deg noe unødvendig.
- Tørk opp brødsmulene, irritasjonsmomentet er borte og det tok deg kun 1 minutt.
4. Tenk som andre
Kollektiv handler om å gi og ta. Ha respekt for hverandre og prøv å forstå andres tenke- og væremåte, og hvorfor noen har litt andre vaner enn deg.
Vær tålmodig med hverandre, men gi beskjed i god tid før begeret renner over for deg.
Dersom dere er flinke til å snakke sammen underveis, kan dere unngå å bygge opp frustrasjon som i verste fall ender opp i en stor konflikt.
5. Fellesinnkjøpene
Er det ikke din tur til å kjøpe dopapir?
Fellesinnkjøpene kan være et herk, og i mange kollektiv rulleres det på hvem som legger ut for det. Det er lurt å i stedet la fellesvarer som dorull, håndsåpe og vaskemidler bli faste felles innkjøp.
Bli enige om et fast beløp som skal overføres til en konto, eller en spesifikk dag for handel. Bruk apper som Vipps for å dele opp beløpet. En felles konto kan også brukes til innkjøp av felles middager.
Om økonomien er trang, kan det også være lurt å sette opp et studentbudsjett, slik at du får bedre kontroll på økonomien din.
Utvid gjerne den felles handlelisten med enkelte matvarer som for eksempel ketchup og sennep. Dette er ting som brukes en gang i blant og ofte går ut på dato, men som alle har i skapene sine. Ofte lønner det seg å kjøpe større mengder på en gang, hold utkikk etter gode tilbud og kjøp inn sammen.
6. Grenser og lister
Å informere om egne grenser er godt for bomiljøet. Dette kan gjelde renhold, allergier, bråk, festing og privatliv.
Har du en viktig eksamen? Gi beskjed om hvilke perioder du trenger fred og ro. Lag en liste eller en felles kalender som inkluderer hverandres timeplan og vaskedager.
Da kan man lettere justere seg etter andre, vise hensyn og sikre at fellesplikter blir gjort. Del gjerne inn vaskelisten i rom på rullering, legg gjerne opp til en fellesvasking. Slik sikrer du at ingen sluntrer unna.
7. Privatliv i kollektiv
Ingen har behov for å se andres edlere deler i fellessonen. Fellessonen er felles av en grunn, så hold privatlivet ditt innenfor dine egne fire vegger; det eneste stedet nakenakrobatikk er OK.
Støynivå og nattero er ofte et konfliktområde i kollektiv. Noen liker å være oppe halve natten, enkelte kommer ramlende inn og vil ha nachspiel midt i uken, mens andre foretrekker å legge seg tidlig. Det kan være lytt mellom rommene, og det er ikke alltid ørepropper hjelper.
Snakk sammen og finn en løsning som dere alle kan leve med.
8. Klesvask
Å vaske klær er kanskje ikke den gøyeste aktiviteten. Det er likevel ikke noe triks å spare opp klesvask i ukesvis og okkupere vaskefasilitetene i dagevis når du først setter i gang.
La heller aldri klesvasken ligge timevis i maskinen etter at den er ferdig. Da kan noen du deler vaskefasilitetene med finne på å flytte på vasken din, og du må på skattejakt for å finne klærne dine – i verste fall har klesvasken begynt å stinke i maskinen, og du må vaske klærne på nytt.
9. Du bor ikke på hotell
Respekter andres ting og ta hensyn. Rydd opp etter deg selv, spesielt i fellesområder som kjøkken og stue.
Vask opp etter deg når du er ferdig med matlagingen. Ingen liker å måtte ta oppvask etter andre. Spesielt ikke om de i utgangspunktet skulle lage mat selv.
10. Spør heller en gang for mye enn en gang for lite
Å spørre skader aldri. Hør med de du bor med før du arrangerer fest, blir forsinket med fellespliktene eller må låne noe i kjøleskapet. Kanskje en fest passer dårlig for noen denne uken? Kanskje noen trenger de fiskekakene du gjerne vil låne?
11. Hvem har ansvar for husleien?
Når du bor i kollektiv, har du selv ansvar for å betale husleien i tide. Her er selvsagt huseier pliktig til å ha en skikkelig kontrakt med alle som bor i leiligheten/huset.
Men dersom ansvaret for betaling ligger på én person (ja, det skjer dessverre), så er det spesielt viktig at dette betales inn i tide. Dette forhindrer sure miner og i verste fall at dere skilles som uvenner eller noen kastes ut fordi betaling uteble og noen andre må dekke inn dette for deg. Ikke vær en egobæsj!