Søke høyere utdanning
Når du skal søke utdanning etter videregående kan det være mye nytt å forholde seg til. Her har vi samlet praktisk info til deg som skal søke høyere utdanning.
Hvert år søker over 100.000 nordmenn høyere utdanning. Opptakssystemet er komplisert, men i denne artikkelen forklarer vi deg de viktigste begrepene, og de mest relevante tjenestene.
Hvor søker du høyere utdanning?
De fleste studier har opptak gjennom Samordna opptak. Der kan du søke på over 1500 studier fra institusjoner over hele landet. Du kan velge å sette inntil 10 av disse på søknaden din, i prioritert rekkefølge.
I 2020 hadde 35 prosent av befolkningen over 16 år i Norge utdanning på universitets- og høgskolenivå.
Noen studier har derimot egne opptak. Dette gjelder toårige mastere, doktorgrader og enkelte private institusjoner, som for eksempel Kristiania og Handelshøyskolen BI. Da må du gå inn på institusjonenes egne nettsider for å søke deg inn på utdanningene.
Du kan søke på studier gjennom Samordna opptak og private opptak samtidig, siden de er uavhengige av hverandre.
Hva er høyere utdanning?
Høgskole og universitet
Når du er ferdig med videregående skole kan du gå videre på høyere utdanning på en høgskole eller et universitet. For hvert halvår du studerer får du vanligvis 30 studiepoeng. Det vil si at du får totalt 300 studiepoeng av å fullføre en femårig mastergrad. En treårig bachelorgrad er 180 studiepoeng.
Det finnes forskjellige grader innenfor høyere utdanning:
-
Årsstudium
-
Høgskolekandidat
-
Bachelorgrad
-
Mastergrad
-
Profesjonsstudium
-
Doktorgrad
Fagskole
Du kan ta en høyere yrkesfaglig utdanning ved å gå fagskole. Fagskole er ofte en videreutdanning for de som har fag- eller svennebrev, eller yrkeskompetanse.
For noen fagskoleutdanninger kan du også få opptak på grunnlag av generell studiekompetanse.
Det finnes også forskjellige grader innen høyere yrkesfaglig utdanning:
- Fagskolestudium
- Fagskolegrad
- Høyere fagskolegrad
Krav for å søke utdanning
For å kunne søke opptak til høyere utdanning trenger du en av disse:
Studiekompetanse
Generell studiekompetanse får du gjennom videregående skole og er det formelle opptakskravet til høyere utdanning.
Fag- eller svennebrev
Du kan komme inn på et fagskolestudium hvis du har et fag- eller svennebrev som er relevant for studiumet.
Treårig yrkesfag på videregående
Hvis du har gått et treårig yrkesfaglig studieløp, kan du bruke dette til å søke fagskoler som er relevant til faget.
Realkompetanse
Hvis du mangler generell studiekompetanse kan du søke utdanning med realkompetanse. Studiet må være relevant til realkompetansen du har fått gjennom for eksempel utdanning, kurs, lønnet eller ulønnet arbeid, frivillige verv eller førstegangstjeneste.
For å vite hva slags fag- og svennebrev, yrkesfaglige studieløp og realkompetanser som er relevante for et studium, må du sjekke institusjonenes egne nettsider.
Flere studier har også opptaksprøver eller spesielle opptakskrav du må dekke, så husk å sjekke om studiet du vil søke har egne krav.
Finn ut om du har nok poeng til å komme inn
Studieprogrammene har en grense for hvor mange studenter de kan ta inn hvert år.
Søkerne med flest konkurransepoeng får tilbud om plass. Det er en opptakskvote for de som søker bare med utgangspunkt i vitnemål fra videregående (førstegangsvitnemål/skolepoeng) og en ordinær kvote for søkere som har tilleggspoeng.
Hver høst opplyser studiestedene om hva som ble poenggrensene for årets opptak. Poenggrensen tilsvarer poengene til den personen med lavest poeng som kom inn på studiet. Poenggrensene vil variere fra år til år, alt etter hvor mange poeng søkerne, men fjorårets poenggrense vil gi en pekepinn på hvor vanskelig det er å komme inn på studiet.
Sjekk ut institusjonenes nettsider for å finne informasjon om studienes opptakskrav og poenggrenser, eller se en samlet oversikt over tidligere opptakskrav og poenggrensene på Samordna opptak.
Hva koster høyere utdanning?
Ved offentlige høgskoler, universiteter og fagskoler er utdanningene tilnærmet gratis. Men du må må betale noen hundrelapper i semesteravgift og kjøpe egne pensumbøker. Ved noen private institusjoner må man derimot betale skolepenger, og prisen varierer ut ifra hvilket studium det er snakk om.
Selv om man ikke betaler skolepenger, er det likevel vanlig å ta opp studielån for å dekke utgifter som pensumbøker og husleie.
Hvilke utdanninger finnes i Bergen?
Bergen er en av Norges største studentbyer, og her finnes det mange studiemuligheter ved flere institusjoner.
Se alle studiemuligheter i Bergen
Du kan også besøke hver enkelt institusjon for å se på deres muligheter.