Blid kvinnelig student sitter i en trapp utenfor studentboligen i en gate i Bergen.

Studentbolig

Hvordan vil du bo? Hva koster en studentbolig? Hva må du tenke på? Få oversikten over boligmarkedet for studenter i Bergen.

I jakten på den perfekte studentboligen, dukker det opp mange spørsmål. Hvordan finner jeg bolig, hvor skal jeg bo og hvilken type bolig er riktig for meg? Finn balansen mellom trivsel og lommebok og unngå fallgruvene.

Hvor er det best å bo som student i Bergen?

Er du usikker på hvilket område som passer best for deg? Nordnes, Sandviken, Fantoft eller Nygårdshøyden?

Undersøk aktuelle områder, kartlegg avstander (campus, butikker, uteliv etc.) og ditt behov.

Utforsk populære boligområdene

 

Hva koster det å bo i studentbolig i Bergen?

Bergen sentrum er ofte litt dyrere å bo i. Ifølge Hybel sin leieprisstatistikk ligger et rom i kollektiv på rundt 5800 kr i måneden.

Blir dette i overkant mye, tilbyr studentsamskipnaden Sammen en rekke rimeligere alternativer

Det er billigere utenfor sentrum

Som i de andre store studentbyene, kan det være dyrt å leie bolig i Bergen. Men husk at Bergen er en stor by, med mange bydeler. Kollektivtilbudet er godt, noe som kan gjøre det enkelt å bo litt utenfor sentrum, men likevel kunne leve et spennende studentliv. 

  • Du kan nå bydelene Årstad, Fana, Ytrebygda og Fyllingsdalen med bybane.
  • Busstilbudet til Åsane er svært godt
  • Til Arna går det lokaltog

Det vil ta deg like lang tid å gå ytterst fra Nordnes til BI, som det vil ta deg å ta tog fra Arna til Bergen og deretter gå det siste stykket til BI.

Sjekkliste for bolig

Det kan være lurt å ha en sjekkliste for boligen. Gå gjennom leiligheten nøye på visning eller husk å spørre om de viktigste tingene om du har en visning på nett.

  1. Er boligen brannsikker?
  2. Er det noe som ikke virker som det skal?
  3. Hvem har nøkler til boligen?
  4. Gjør deg kjent med hva som er inkludert i leien (strøm, nett, er det møblert?)
  5. Depositum og depositumskonto?

Hvilke rettigheter har du?

Før man signerer kontrakter er det fint å ha orientert seg litt om hvilke rettigheter du har som leietaker. En god standard leiekontrakt er Forbrukerrådets husleiekontrakt.

Trenger du juridisk hjelp kan du henvende deg til Jussformidlingen, som gir gratis hjelp. 

Leie hos studentsamskipnaden Sammen

Sammen, studentenes samskipnad i Bergen, tilbyr et bredt spekter av boliger i forskjellige prisklasser. Mange av boligene har delte bad og kjøkken, mens andre er som mindre leiligheter.

Sammen har boliger spredt utover forskjellige bydeler, og flere ligger nærme til forskjellige campus.

Sammen (Studentsamskipnaden) åpner for boligsøknader allerede 2. januar. Fra 15. mail begynner de å tildele studentboliger. Sammen prioriterer søkere ut fra ulike kriterier, og datoen du søkte er ett av disse. Søk derfor studentbolig så tidlig som mulig fra 2. januar. Det betyr at boligsøknaden din bør sendes mange måneder før du vet om du får studieplass. Dersom du ikke får studieplass, har du mulighet til å trekke deg fra studentboligen innen 23. juli uten kostnader. Husk å legge ved dokumentasjon.

Se Sammen sine studentboliger

Her finner du Sammen sine studentboliger:

Leie privat hybel

Å leie privat er kanskje det aller vanligste blant studenter. Det er ofte dyrere å leie privat, siden boligene gjerne ligger sentralt i Bergen. På sider som finn.no og hybel.no kan du finne private utleieobjekter og filtrere resultatene etter egne preferanser.

Har du mulighet til å gå på visning, er dette det beste, men man kan også sende en bekjent eller avtale videovisning. Du bør ikke leie en hybel eller leilighet usett.

I det private markedet er det vanlig med depositum. Pass på å få på plass en depositumskonto, hvor ingen av partene kan disponere beløpet på egenhånd.

Finn privat studentbolig:

Vil du studere i Bergen?

Velg mellom 8 studiesteder og bli en del av Norges beste studieby.

Finn studiet som passer for deg

Finn studiet som passer for deg

Hvordan vil du bo?

Det finnes mange forskjellige boligtyper å velge mellom. Derfor er det viktig å tenke gjennom hva som er riktig for deg. For noen er det naturlig å flytte inn i større kollektiv, mens for andre er det å naturlig å flytte inn med venner eller i egen hybelleilighet.

Kollektiv

Når du flytter inn i kollektiv med ukjente, er dette en gyllen mulighet til å knytte nye vennskap og kickstarte en sosial studiestart. Men det kan definitivt være utfordrende å bo i kollektiv. Lag derfor gode regler for hvordan dere ønsker å bo sammen. Flytter man inn med venner har man tryggheten i å kjenne hverandre fra før av. Husk at man kommer tett på hverandre. Ha en god dialog om irritasjonsmomenter før en krangel bryter ut. Bli enige om regler og rutiner i kollektivet.

Hybel

Ønsker du mer privatliv kan en hybel være riktig for deg. På hybel har du mer frihet til å følge egne rutiner og trekke deg tilbake når du selv vil. Ulempen er at man mister det sosiale møtepunktet. Det finnes også hybler i studentbyer. Disse har ofte sosiale rom for mingling og arrangementer, samtidig som du har private rom.

Flytte inn med kjæreste

Flere som ønsker å flytte inn med kjæreste velger ofte å flytte inn i en bolig med mer privatliv. Sammen har flere leiligheter for par i studentbyene. Skulle du ønske deg nærmere sentrum, kan kanskje det å leie privat være en mulighet?

Familiebolig

Sammen tilbyr familieboliger på Nattland, Fosswinckelsgate, Jekteviken og Fantoft. Fordelen med å velge disse er at de ofte er rimelige og tett på andre barnefamilier og barnehage. Skulle du ønske deg til andre områder, kan du også oppsøke det private markedet.

Bolig for studenter med nedsatt funksjonsevne

I områdene Damsgård, Gyldenpris, Grønneviksøren, Jekteviken og Fantoft tilbyr Sammen spesialtilpassede boliger som er designet for å imøtekomme behovene til studenter med funksjonsnedsettelse. Det private markedet kan være begrenset basert på ulike behov, og kan være litt vanskeligere å navigere i.

Vi svarer ikke hendvendelser via dette skjemaet. Dersom du ønsker å komme i kontakt med oss kan du sende en melding til hei@utdanningibergen.no