Studentordbok
Som fersk student vil du garantert møte på nye ord og begreper, som ofte brukes uten forklaring. Fortvil ikke! Her får du en oversikt over de viktigste begrepene du trenger å kjenne til.
Generelle begreper
Campus
Området der utdanningsinstitusjonenes undervisningslokaler ligger. Noen universiteter/høgskoler har flere campus. Ordet kan brukes både om institusjonens ulike avdelinger innenfor samme by eller om avdelinger i ulike byer i Norge.
Emne/kurs/fag
Brukes mye om en annen. Når du studerer, tar du emner som utgjør en viss mengde studiepoeng. Vanligvis varer emnene i ett semester, med en form for eksamen som vurdering. Studerer du fulltid, vil du ta emner som utgjør 30 studiepoeng på ett semester.
Fadderuke / Velkomstuke
I studiestarten blir nye studenter ønsket velkommen med egne velkomstarrangement. Mange av disse arrangementene er det eldre studenter (faddere) som står for. Målet er at nye studenter skal bli kjent med hverandre og studiebyen.
Grad
Er en generell betegnelse på fullført studium fra høyere utdanning. Kan referere til bachelor-, master- eller doktorgrad.
Generalistutdanning
En utdanning som tar utgangspunkt i et fagområde, og kan brukes i flere forskjellige yrker. Noen eksempler på generalistutdanninger er historie, organisasjon og ledelse, litteraturvitenskap, engelsk og matematikk.
Høyere utdanning
Å ta høyere utdanning betyr å studere ved et universitet, en høgskole eller en fagskole.
Immatrikulering
Noen universiteter og høyskoler har en immatrikulering. Dette er et felles oppstartsarrangement for alle nye studenter ved starten av semesteret. Her er det velkomsttaler og underholdning, og ofte avsluttes seremonien med at studentene håndhilser på rektor.
Introduksjonsemner
Alle studieprogram vil ha introduksjons- eller innføringsemner det første semesteret du studerer. Her vil du få de nødvendige kunnskapene du trenger for å studere videre på studieprogrammet.
Normert studieprogresjon
Er den tiden det normalt tar å fullføre et studium, basert på antall studiepoeng eller årstimer. For eksempel er normert tid for en bachelorgrad tre år.
Profesjonsutdanning
En utdanning som er rettet mot et spesifikt yrke. Eksempler på profesjonsutdanninger er medisin, psykologi, farmasi, barnehagelærer og juss.
Semester
Er en halvårig undervisningsperiode. Undervisningsåret er ofte delt i vårsemester og høstsemester.
Studiepoeng
Størrelsen på emnene du tar er målt i studiepoeng. Studiepoengene anslår hvor stor arbeidsmengden er på emnet. På et fulltidsstudium er det krav om at du skal ta 30 studiepoeng per semester, og totalt 60 studiepoeng per studieår.
Studieprogram
Når du skal ta høyere utdanning, søker du deg inn på et studieprogram. Det er en utdanning som er satt sammen av forskjellige emner, slik at du får en spesiell kompetanse når du er ferdig.
Undervisning
Ex.fac.
Ex.phil.
Forelesning
Kollokviegruppe
Lab
Praksis
Seminar
Seminargruppe
Bergen er et fantastisk sted å studere
Velg mellom 8 studiesteder og bli en del av Norges beste studieby.
Eksamen
På mange emner er det en eksamen som avgjør om du består.
Eksamensperiode
Har ingen offisiell eller fastsatt dato, men betegner perioden før og under eksamener blir holdt, ofte i november/desember og mai/juni.
Eksaminator
Er en fagperson som stiller spørsmål eller gir oppgaver ved en eksamen.
Flervalgseksamen
Er en eksamen som har spørsmål med forhåndsdefinerte svar, hvor studenten må velge mellom svaralternativer.
Hjemmeeksamen
Er en uovervåket skriftlig eksamensform, som ofte går over flere dager. Her kan du velge selv hvor du vil jobbe med oppgaven, og du får bruke alt av relevant pensum du har tilgjengelig.
Mappeeksamen
Er en samlet vurdering av flere oppgaver som leveres i en mappe i løpet av semesteret.
Muntlig eksamen
Er en muntlig utspørring og vurdering av en student. Det vil være to personer som vurderer eksamenen, en eksaminator og en sensor.
Praktisk eksamen
Er en eksamen hvor studenten skal utføre en oppgave for å vise en praktisk ferdighet.
Sensor
Er en fagperson som bedømmer en eksamensbesvarelse.
Sensur
Er en faglig vurdering og bedømmelse av en eksamensbesvarelse.
Sensurfrist
Er en frist for når eksamenskandidatene skal få eksamensresultatet sitt. Ved høyskoler og universiteter i Norge er den generelle fristen for sensur tre uker etter eksamenen er holdt.
Skoleeksamen
Er en skriftlig eksamen som holdes i et godkjent lokale og arrangeres av studiestedet. Skoleeksamener varierer i lengde fra 1-7 timer. Lengden på eksamen blir bestemt i henhold til hvor stort emne er, og om det er andre vurderingsformer i tillegg på det gjeldende emnet.
Utdanningsinstitusjoner i Bergen
Utdanningsinstitusjoner
I Bergen er det 8 universitet, høgskoler og fagskoler som tilbyr hundrevis av studieprogram.
Fagskole
En utdanningsinstitusjon som gir høyere yrkesfaglig utdanning som ofte bygger på videregående utdanning eller fagbrev.
Fakultet
Er en faglig avdeling under et universitet eller høyskole. Tilknyttede fagfelt er ofte samlet på fakulteter. For eksempel er alle studieprogrammene innen helse og sosialarbeid som Høgskulen på Vestlandet tilbyr, samlet under Fakultet for helse- og sosialvitenskap.
Høgskole
Er en utdanningsinstitusjon som tilbyr studieprogram for bachelor-, master- og doktorgrader, og tilbyr i stor grad profesjonsrettet utdanning. En høyskole er også et senter for vitenskapelig forskningsarbeid.
Institutt
Er en faglig og undervisningsavdeling under et fakultet. Et institutt kan bestå av ett eller flere fagmiljø. For eksempel har fakultetet for helse og sosialvitenskap flere institutt. Et av instituttene heter Institutt for helse og funksjon. Instituttet driver studieprogrammene for ergoterapi, fysioterapi og radiografi.
Universitet
Er en utdanningsinstitusjon som tilbyr studieprogram for bachelor-, master-, og doktorgrader, i tillegg til å være et senter for vitenskapelig forskningsarbeid.
Vitenskapelig høyskole
Er en utdanningsinstitusjon som har spesialisert seg innen ett eller få fagfelt/fagområder, tilbyr studieprogram for bachelor-, master- og doktorgrader innen de aktuelle fagområdene.
Studieløp
Bachelorgrad
Et bachelorstudium går over tre år, og gir 180 studiepoeng. Her vil du få grunnleggende kunnskap innen et fag, og mulighet til å spesialisere deg innen retninger du interesserer deg for.
Mastergrad
En mastergrad er et 2-årig studium som bygger på en bachelorgrad, og gir 120 studiepoeng. Dette er en fordypning videre etter bachelor, som gir deg spesialkompetanse innen fagområdet ditt. Etter fullført mastergrad vil du totalt ha 300 studiepoeng.
Doktorgrad (Ph.D.)
En forskerutdanning som, kombinert med andre oppgaver, ofte går over en periode på tre til fire år. Utdanningen innebærer vitenskapelig arbeid og skriving og fremlegging av en doktoravhandling. For å ta denne utdanningen må du ha fullført en mastergrad.
Årsstudium
Et årsstudium varer i ett år, og du studerer et fagområde. Årsstudium gir 60 studiepoeng, og anbefales ofte for deg som har studert fra før.
Studenthverdag
Lånekassen
Søk om lån og stipend for studietiden
Sammen
Studentsamskipnaden på Vestlandet har studentboliger, trengingssentre, kaféer, barnehager, helse- og rådgiviningstilbud for studenter – www.sammen.no
StudentBergen
På studentbergen.no kan du sjekke ut studentkalenderen for å planlegge helgen, eller finn en studentorganisasjon som passer dine interesser!