– De ville egentlig ha folk som studerte IT
Et studium kan lede til karrierer i mange forskjellige sektorer. Kristian Reed studerte romfysikk i Bergen og skrev masteroppgave om nordlys på Svalbard. I dag bruker han kunnskapen fra studiene som IT-analytiker hos Equinor.
Reed kommer fra Nordfjord i Sogn og Fjordane. Her gikk han realfagslinjen på videregående, med spesialisering i fysikk, kjemi, matematikk og biologi.
– Jeg hadde egentlig tenkt å studere kjemi, for fysikk på videregående var litt kjedelig. Det var litt sånn: Her er en klosse på skråplan og nå skal vi se på bevaring av energi, forteller Reed.
Etter hvert begynte Reed likevel å gravitere mot fysikkfagene. Da han skulle velge studieretning, bestemte han seg for å ta en bachelor i fysikk på NTNU.
“Jeg var ikke spesielt skolelei. Jeg var klar for å komme i gang.”
– Jeg lurte på om jeg skulle ta et friår, begynne på folkehøgskole eller dra på militæret, men jeg var ikke spesielt skolelei. Jeg var klar for å komme i gang, smiler Reed.
Satset på et lite felt
Etter bachelorgraden var fullført, søkte han videre på masterutdanning i fysikk på Universitetet i Bergen. Med flere studieretninger å velge mellom, valgte Reed bevisst å satse på et av det minste.
– Romfysikk er et relativt lite felt og en av tingene Norge er veldig god på. Norge er sannsynligvis et av de fremste landene i verden når det gjelder forskning innenfor romfysikk, forteller Reed.
Studieprogrammet i romfysikk er koordineres av Birkelandsenteret for romforskning (BCSS), et av universitetets fem sentre for fremragende forskning (SFF) støttet av Forskningsrådet.
– Instituttet hadde bra ressurser og jeg hadde en svært god veileder. Jeg likte godt at det var nær kontakt mellom professorene og studentene. Vi var fem masterstudenter og det var 3-4 professorer og veiledere. Vi fikk god oppfølging og ble tatt veldig seriøst, forteller Reed.
Tverrfaglig kunnskap fra studiet
Under studietiden jobbet Reed flittig og ambisiøst, men han visste ikke hva han skulle gjøre etter studiene. Mens han jobbet med masteroppgaven, kom han tilfeldigvis over Corporate Graduate-programmet til Equinor.
– De ville ha dataingeniører eller folk som studerte IT. Jeg hadde studert fysikk, men jeg synes det virket veldig spennende.
Søknaden ble tatt godt imot. I dag jobber Reed som IT-analytiker i avdelingen software innovation i Bergen, hvor han jobber blant annet med systemutvikling og forskning av vindturbiner til havs.
– Mange av problemene vi jobber med trenger man å kunne tverrfaglig kunnskap. Det at jeg har en bredere bakgrunn enn kun IT-studier har jeg helt klart fått god bruk for.
– Ikke gjort noe halvveis
Selv om veien fra student til fast stilling har vært uforutsigbar og tilfeldig, er Reed fornøyd med innsatsen han har lagt ned under studietiden.
– Jeg har aldri visst hvor jeg skulle ende opp eller hva jeg skulle gjøre, men når jeg først har valgt noe, så har jeg gjort det skikkelig. Jeg har ikke gjort noe halvveis.
Reed legger til at gode personlighetstrekk er like viktig for jobbsøkingsprosessen som et godt vitnemål.
– Når du først har kommet på jobbintervju, så ser de minst like mye etter personlighet. Hvordan du er som person er like viktig som hva karakterer du har. Det er noe jeg tror mange studenter undervurderer. Samarbeidsevne og kommunikasjonsferdigheter er kvaliteter de fleste arbeidsgivere verdsetter høyt.
– Nyt tiden du har som student
Når det gjelder studentlivet, råder Reed andre studenter til å ikke stresse med karrieren og i stedet fokusere på å få det meste ut av studietiden. Studieårene går nemlig i en fei.
– Nyt tiden du har som student. Den friheten har du bare en gang. Ikke bekymre deg så mye om hva du skal jobbe med senere.
“Jeg har aldri visst hvor jeg skulle ende opp eller hva jeg skulle gjøre, men når jeg først har valgt noe, så har jeg gjort det skikkelig.”
Reed viser forståelse for at overgangen fra videregående til høyere utdanning kan være vanskelig, men understreker samtidig at studietiden er den beste tiden til å utforske hva verden har å by på.
– Ikke vær redd for å prøve ut ting. Da jeg begynte tenkte jeg at jeg hadde dårlig tid, men det har man egentlig ikke. Når man begynner på et studie og ikke liker det, så kan man alltids prøve noe annet. Det er ikke noe hastverk.
Les andre historier om karrierevalg: