Jacob og Christer holder rundt skuldrene på hverandre, smiler og ser i kamera.

Gründersimulator for studenter

Jacob Mørch og Christer Dalsbøe er gründerne bak Early Stage, et 6-ukers program for studenter som vil lære seg å starte eget selskap. Utdanning i Bergen har intervjuet duoen.

Studenter som vil satse på innovasjon- og entreprenørskap har mange muligheter i Bergen. Innovasjonsuken OPP, Bergen Brainstorm og casekonkurransen til NHH er blant høydepunktene som har funnet sted i høst. Et annet tilbud er Early Stage-programmet, et gründerkurs som ble startet opp av to alumner ved NHH og UiB.

Jacob Mørch er opprinnelig fra Porsgrunn, og fullførte både en bachelor- og masterutdanning ved Norges Handelshøgskole. Sammen med Christer Dalsbøe, som har delvis studiebakgrunn i økonomi og administrasjon fra BI og i samfunnsøkonomi fra UiB, lanserte de Early Stage i 2016. Programmet har blitt en stor suksess blant studenter.

- Early Stage er en start-up skole for studenter, en arena hvor du lærer ferdigheter knyttet til entreprenørskap og verdiskapning, forklarer Mørch.

- Det ble til fordi vi begge to har forsøkt oss med startups, gjort feil, klønet og lært vanvittig mye av det.

Dalsbøe stemmer i.

- Vi har gått fra skolebenken og ut i oppstartsselskaper og konkludert med at den eneste måten å lære på er å gjøre det.

Skaper et trygt læringsmiljø

Early Stage-programmet skal gjøre deltakerne best mulig forberedt til å starte et eget selskap. De får tilgang til verktøy, foredrag fra forskjellige entreprenører og fageksperter, og uvurderlige råd fra gründerne selv. Her er det ingen studiepoeng. Ingen fare. Ingen risiko. Bare ren læring i et trygt og uformelt miljø.

- Vi har kalt det en simulator fordi vi har prøvd å gjøre det til en så reell læringsopplevelse som mulig, sier Dalsbøe og legger vekt på at Early Stage legger til rette for at studenter skal kunne lære det grunnleggende i praksis.

- Det er litt sånn som å svømme. Det er urealistisk å sitte i et klasserom med fem hundre andre og lære seg hvordan man skal svømme, så hoppe ut i et basseng og forvente at man ikke drukner. Det hadde vært greit å bade litt på grunna først.

Håper å fylle et vakuum i gründermiljøet

Gjennom Early Stage får studentene informasjon og kontakt med store aktører innenfor innovasjon, blant annet Innovasjon Norge og BTO.

- Et av problemene vi ville løse, var at det ikke fantes en link mellom innovasjonsmiljøet i Bergen og studentmiljøet i Bergen, forteller Mørch.

- Jeg hadde gått tre og et halvt år på NHH og lest en del om gründervirksomhet, men hadde absolutt ingen anelse at nyskapingsparken eksisterte for eksempel.

Dalsbøe kan derimot meddele at det har vært store, positive forandringer i studentmiljøet.

- Det har endret seg veldig mye de siste tre årene. Antallet studenter som er interessert og som aktivt gjør ting for å involvere seg i miljøet har gått veldig opp. Vi hadde nylig et arrangement med 220 deltagere. Det tror jeg ikke hadde skjedd for 2-3 år siden.

Allikevel er gründervirksomhet noe mange er skeptisk til, da det ofte er forbundet med risiko og usikkerhet. Mørch tenker at det er nettopp den trygge, betingelsesløse læringsarenaen som er grunnen til den store suksessen bak Early Stage.

- Programmet er for de som ikke har bestemt seg for å bli gründer eller har et spesifikt case de vil dedikere seg til, men er interessert i å lære. Vi fant ikke noe liknende før vi begynte, så det var det et vakum som vi liker å tro vi har fylt.

Oppmuntrer studentgründere

Mørch var selv student på NHH da han først lanserte sin første bedrift, EasyBnB, med noen kamerater. Han oppmuntrer nå andre studenter med en oppstartsidé til å gjøre det samme.

- Hvis du er en gründerspire med en idé som du er klar for å satse på, så eksisterer det masse hjelp og støtte der ute: akseleratorer, inkubatorer og innovasjonshub.

Selv gikk Mørch tilbake til skolebenken for å fullføre en mastergrad etter å ha lansert sin første bedrift og mener at studietiden er den beste tiden å teste ut entreprenørskap.

- Hvis alt går galt, så kan du alltids gå tilbake og ta et ekstra semester til på studiet, foreslår han.

- Det å dyppe føttene i startup-bransjen mens man er student og har masse tid. Det synes jeg er veldig smart. Nedsiden er så utrolig liten.

Early Stage-programmet er gratis for studenter som blir valgt ut til å delta. Du kan søke om å få bli med her.

Vi svarer ikke hendvendelser via dette skjemaet. Dersom du ønsker å komme i kontakt med oss kan du sende en melding til hei@utdanningibergen.no