Vi gir deg gode tips i hvordan du kan skrive en god jobbsøknad.
Hvordan skrive jobbsøknad
Er du på jakt etter ein deltidsjobb eller ein sommerjobb? Eller er du nyutdannet og skal søke din første skikkelige jobb? Vi har samlet gode råd om hvordan du kan skrive en best mulig jobbsøknad.
I løpet av studietiden skal du kanskje skaffe deg din første sommerjobb eller deltidsjobb? Eller kanskje du er klar for din første fulltidsjobb?
Jobbsøknaden er ofte det første møtet ein arbeidsgiver har med deg. Derfor kan den vere avgjørende for hvordan søkeprosessen går.
Les jobbannonsen nøye
Hvilken kompetanse og personlige egenskaper er bedriften ute etter? Du trenger ikke oppfylle alle krav for å kunne søke. Det er sjelden du kan krysse av for alt arbeidsgiveren ønsker seg – husk at de beskriver sin ultimate drømmekandidat!
Les deg opp på arbeidsgiveren
Sjekk ut nettsidene til arbeidsgiveren. Hvordan arbeider bedriften, hvilke mål og strategier har de? Denne informasjonen vil gjøre deg i stand til å skrive en mer målrettet søknad.
Tilpass søknadsbrevet til den aktuelle jobben
Ikke bruk samme søknad til alle jobbene du søker. Tilpass søknaden etter arbeidsoppgavene i utlysingen. Hva har du tidligere gjort som er spesielt relevant for oppgavene i denne jobben? Legg vekt på dette, og kutt vekk tekst som omtaler erfaring som ikke er relevant for denne stillingen.
Det vil telle positivt at arbeidsgiveren kan se at du har brukt tid til å sette deg godt inn i jobben, og at du har forstått hvilken type arbeidsplass dette er. Du kan gjenbruke deler av en tidligere søknad til en lignende type stilling, men en potensiell arbeidsgiver vil raskt gjennomskue en helt generell søknad.
Vis fram motivasjonen i jobbsøknaden
Hvorfor søker du akkurat denne stillingen? Hvorfor er du den rette til jobben? Her kan både relevant erfaring, utdanning og personlig interesse være viktig å få frem. Skriv gjerne noe om hva du kan bidra med for at arbeidsgiveren skal nå målene sine. Unngå tomme floskler som «dette er drømmejobben min», med mindre det faktisk er det …
Er du klar for å søke jobb?
Utdanning i Bergen har en stillingsportal med stillinger spesielt tilpasset deg som er student eller nyutdannet.
Underbygg påstander med erfaring
Det tar seg ikke så godt ut å bare skrive «jeg er effektiv og strukturert» eller «jeg er sosial og god på medmenneskelige relasjoner».
Alle kan hevde at de har personlige egenskaper som arbeidsgiveren er på jakt etter. Derfor er det bedre om du kan vise til erfaring som underbygger påstandene dine.
Eksempel:
Ikke skriv en for lang søknadstekst
Selve søknaden bør være en halv til en A4-side lang. Husk at de som er ansvarlige for ansettelsen skal lese mange søknader. Det er ikke lurt å slite de ut med å lese en unødvendig lang tekst.
Avsluttning
Avslutt gjerne med en setning om at du håper å høre fra bedriften, at du håper å få mulighet til å bli bedre kjent med de i et intervju eller at de gjerne må kontakte deg for utfyllende informasjon.
Få ei venn til å lese gjennom jobbsøknaden
Mange skrivefeil tar seg ikke bra ut! Få en venn til å lese korrektur, og komme med innspill til formuleringer og innhold.
Grafisk utforming
Søknaden setter du opp som et formelt brev.
Se eksempel og mal for jobbsøknad
Lagre i pdf-format om du skal sende søknaden på e-post. Om arbeidsgiveren bruker et nettbasert rekrutteringssystem, limer du inn søknadsteksten der.
CV
Mange arbeidsgivere bruker et rekrutteringssystem som Jobbnorge eller Webcruiter. Når du først har opprettet en bruker, kan du bruke den samme CV-en for alle stillingene du søker. Merk at det kan ta litt tid å legge inn all informasjonen i CV-skjemaet, så dette bør du begynne med i god tid før søknadsfristen.
Dersom arbeidsgiveren ikke bruker en slik løsning, kan du utforme CV-en slik du selv vil. Men husk at det må være oversiktlig og lett å lese. Før opp de nyeste erfaringene øverst, og ta med start- og slutt-tidspunkt for alle jobber og utdanninger.
Det er også ganske vanlig ta med en profiltekst øverst i CV-en: 2–4 setninger som oppsummerer deg og nøkkelkompetansen din.
Ta med følgende i CV-en:
- fullt namn og fødselsdato
- kontaktinformasjon
- utdanning
- arbeidserfaring
- datakunnskapar
- språkkunnskapar
- relevante verv eller frivillig arbeid
- gjennomførte kurs
- referansar
Referanse
I CV-en er det vanlig å opplyse om 2-3 personer som kan være referanser for deg. Dette må være personer som kjenner deg fra jobbsammenheng, og som kan si noe om hvordan du er som arbeidstaker. Kontakt en tidligere sjef eller kollega og spør om det er i orden at du fører de opp som referanse. Ta med navn på personen, stilling, arbeidsplass, mobil og e-post. Hvis du ikke har tid til å avklare med referanser før du sender søknaden, kan du skrive at referanser blir oppgitt på forespørsel.
Dersom du går videre i ansettelsesprosessen vil den potensielle arbeidsgiveren kontakte referansene dine, vanligvis i etterkant av et intervju.
Attester og vitnemål
I jobbannonsen vil det bli opplyst om vitnemål og attester fra tidligere jobber skal ligge ved søknaden. Dersom dette ikke er nevnt spesifikt, blir du vanligvis bedt om å ta dette med til et eventuelt intervju. I rekrutteringsløsninger som Jobbnorge og Webcruiter ligger vitnemål og attester ofte ved som standard.
Kurs og råd
Trenger du flere råd om søknadsskriving? Karrieresenteret til Sammen tilbyr studenter gratis kurs i å skrive søknad og jobbsøking.