Ta kontroll over nervøsitet og kroppsspråk på jobbintervjuet

I et jobbintervju er det mye som står på spill, og det er lett å bli stresset. Hvilke signaler sender vi ubevisst ut med kroppsspråket vårt når vi er nervøse, og hvordan blir dette tolket av andre?

Er du kalt inn til eit jobbintervju, og i gang med forberedelsene til intervjuet?

Vi har snakket med Per-Einar Binder, som er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, for å få tips til hvordan du kan takle jobbintervjuet på best mulig måte. 

 

Førsteinntrykket er viktig

Når vi møter andre mennesker for første gang, bestemmer vi oss lynraskt for hvordan vi tror denne personen er.

Portrettfoto av Per-Einar Binder, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen.
Per-Einar Binder er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen.

– Vi danner oss et førsteinntrykk i løpet av et sekund! Vi oppfatter aller først vennlighet, og om dette er en person som er interessert i kontakt, forteller Per-Einar Binder.

– Kan vi snu et uheldig førsteinntrykk?

– Det kommer an på tabben. Dersom du bare virket veldig nervøs, er det mulig å ta seg inn, fordi den andre forstår at mye står på spill.

Har du derimot virket uvennlig eller avvisende, vil det være en større jobb å hente seg inn. Da må du jobbe for å rette opp inntrykket, og forklare at du misforstod situasjonen.

 

Vær vennlig!

Forskingen viser at det er tre ting vi legger vekt på når vi danner oss et inntrykk av en ny person: vennlighet, kompetanse og attraktivitet.

– I et jobbintervju er det primært de to første punktene som er viktige. Mange prioriterer nok å vise fram kompetansen når de er på jobbintervju. Men vennlighet er også viktig, for en arbeidsplass skal fungere sosialt, det skal være hyggelig å spise lunsj og jobbe i team. Selv om attraktivitet ikke spiller så stor rolle i et jobbintervju, er det likevel viktig å være velstelt og vise at du tar vare på deg selv.

Er du ute etter jobb?

Utdanning i Bergen har en stillingsportal med stillinger spesielt tilpasset deg som er student eller nyutdannet. 

Finn ledige stillinger

Hvorfor blir vi nervøse?

På et jobbintervju vil de fleste kjenne på en naturlig nervøsitet.

– Noe står på spill, du har lyst på jobben. Vi mennesker liker å bli likt. På et jobbintervju blir vi vurdert på det som er viktig for oss, både hvor ålreite vi er som personer og på kompetansen vår. Det å potensielt kunne bli avvist er ei skamopplevelse, og det gjør oss nervøse.

Heldigvis trenger ikke nervøsiteten bare være negativ, for du sender også ut signal om at dette er viktig for deg.

Ulempen er at jo mer opptatt du er av hvordan du framstår, jo mer nervøs blir du.

– Du sovner ikke når du er nervøs, du er våken og skjerpet. Til en viss grad er det også forventet å være nervøs i en intervjusituasjon, og det viser at vi ikke er likegyldige.

– Hvordan påvirker nervøsiteten de som sitter på andre siden av bordet, intervjuerene?

–  Folk er ulike! En god sjef vil få empati med den nervøse. Det kan selvsagt være at han spør seg om dette er en nervøsitet som kan påvirke jobben, eller om det bare er knyttet til akkurat denne situasjonen.

–  Det kan også tenkest at de vil ha en person med veldig god selvkontroll. Det kan være yrker der god selvkontroll har litt å si, for eksempel piloter. Men dersom den som intervjuer deg vender tommelen ned bare fordi du virket litt nervøs, da er det sannsynligvis uansett en sjef du helst ikke vil ha.


Kroppsspråket avslører oss

Nervøsiteten påvirker ikke bare tankene våre, men slår også ut i hvordan kroppen vår oppfører seg. Da er selvsagt det store spørsmålet om det finnes noen gode råd for å dempe de verste nervøse utslagene. Binder forteller at det kan være nyttig å kjenne at du er til stede i kroppen, rent fysisk.

– Det kan være et lurt triks å ha begge beina på gulvet, slik at du kjenner beina mot golvet, som en motvekt til tankene som har en tendens til å flakse av gårde. Begge beina godt plantet i gulvet vil også sende ut et inntrykk av soliditet.

Den generelle kroppsholdningen vår sender klare signal til de andre i rommet.

– Prøv å ha et åpent og avslappet kroppsspråk. Unngå å ha armene i kors. Du bør sitte rett i ryggen, men ikke generalstivt. Ikke sitt for tilbakelent, da vil andre oppfatte det som at du ikke tar dette seriøst. Du kan gjerne sitte litt framoverlent, men ikke hele tiden – da kan du bli opplevd som litt for intens.

Gode råd til deg som er nervøs

  • Begge beina i gulvet
  • Øyekontakt med alle
  • Rett i ryggen
  • Møt godt forberedt
  • Snakk fag

Få kontakt med alle på intervjuet

Å holde øyekontakt med alle som er til stede, men uten å stirre, er også svært viktig.

– Dersom det er mange på intervjuet kan det være krevende med øyekontakt, men det er viktig å prøve å få det til. Det er ikke sikkert det er lurt å bare ha øyekontakt med sjefen, det kan være at en av de andre på intervjuet vil bli din nærmeste leder.

Når vi møter folk vi liker har vi en tendens til å speile eller herme etter den andre sitt kroppsspråk, men dette er ikke noe du aktivt bør prøve på.

Intervjukandidat håndhilser på den som intervjuer.

– Om du bevisst går inn for å speile den andre, vil du kunne bli tolket som en som prøver litt for hardt å passe inn, som en sosial klatrer. Dette er det derfor best å ikke tenke for mye på. Dersom du har god kontakt med den du snakkar med, vil du automatisk speile vedkomende sitt kroppsspråk. 

Oftere enn før skjer intervjuene digitalt i steden for fysisk. Men også på et digitalt intervju har kroppsspråk en betydning.

– Plasser deg slik framfor kameraet at ansiktet ditt er tydelig, men samtidig slik at du kan vise litt av kroppsspråket ditt. Det er mer behageleg å se noe fra litt avstand. Sitter du for nært kan det bli litt intenst.


Bransjen legger føringer på klesvalg

Kroppsspråk vil alltid vere avhengig av kontekst, og må tilpasses situasjonen. Kontakten med de du snakker med og innholdet i samtalen spiller en stor rolle. Bransjen du søker jobb i, har også noe å si for hvordan du bør oppføre deg og kle deg på jobbintervju.

– Den siste biten av førsteinntrykk er attraktivitet. I et jobbintervju handler dette om å være velstelt, ren og pen.

–  Du må dessuten matche jobben. Det er ikke lurt å komme stivpyntet til et intervju til ekstravakt på ein behandlingshjem. Skinnjakke og rufsete hår er ikke noe triks om du vil jobbe i bank. Du må tilpasse deg litt, men uten å overdrive for mye. I de aller fleste tilfellene vil nok det beste være at de som intervjuet deg ikke tenkte over hva du hadde på deg.


Nervøsiteten forsterker uvaner

De fleste har ubevisste uvaner som kan forstyrre det budskapet vi ønsker å formidle i ei jobbintervju.

– Er det noen vanlige «kroppsspråkfeil» mange gjør, og hvorfor gjer vi det?

Ting du bør unngå

  • Sitte med armene i kors
  • Fikle på ting med fingrene
  • Sitte altfor tilbakelent
  • Nikke og gestikulere veldig mye

– Noen har ein tendens til å fikle på ting med fingrene, eller klø seg voldsomt – vi har alle vårt! Disse trekkene øker når du er nervøs, så det bør du være obs på. Du skal være litt forsiktig med å nikke og gestikulere veldig mye, det kan virke forvirrende på mottakaren.

–  Tren på en intervjusituasjon sammen med andre, og ta det gjerne opp på film. Da kan du bli oppmerksom på hva som er dine nervøse bevegelser, slik at du kan luke de vekk.

Fagprat hjelper deg å slappe av

For å dempe nervøsiteten mener Binder at det er et nøkkelpunkt å ha forberedt seg godt. Dersom du har god kjennskap til arbeidsstedet og har tenkt gjennom hva du selv kan bidra med på arbeidsplassen, så kan det gjøre det lettere å legge vekt på innhold i steden for selve intervjusituasjonen.

Binder ser dette som en vinn-vinn-situasjon der du får presentert hvem du er og hva du står for. Nervøsiteten blir også mer tiltalende for andre, når det er tydelig at du snakker om noe du brenner for.

– Ved å snakke om fag og det du synes er viktig, får du fokus vekk fra deg selv, og intervjuet blir ikke bare markedsføring av deg selv.

– Kanskje blir et eventuelt avslag også lettere å håndtere etter et intervju der fag stod i sentrum, fordi avslaget i større grad kan handle om at det du faglig sett er opptatt av, ikke passet så godt inn med det arbeidsgiver var ute etter, avslutter Per-Einar Binder.

Vi svarer ikke hendvendelser via dette skjemaet. Dersom du ønsker å komme i kontakt med oss kan du sende en melding til hei@utdanningibergen.no