Utsikt mot Sandviken og sentrum fra permisjonsstien. Foto

Permisjonsstien

Hvis du vil ha en litt mindre heseblesende tur enn Stoltzen, er Permisjonsstien et fint alternativ.

Fakta om Permisjonsstien

  • Lengde på turen: 3 km
  • Nærmeste busstopp: Munkebotn
  • Tid å gå fra Den Blå Steinen: ca. 40 min

Naboen til Stoltzekleiven er ikke like bratt og brutal, men er god trening likevel. Den har ca. 220 trapper i tillegg til sti. 

Hvordan komme seg dit

For å komme til stien fra sentrum følger du Fjellveien et lite stykke forbi steintrappene opp Stoltzen. Stien er lett å få øye på, og er skiltet Permisjonsstien.

Selve turen

Turen går forbi Sandviksbatteriet, opp eggen på Sandviksfjellet og til Sandvikspilen. Du kan alternativt ta buss til Munkebotn og gå opp til Fjellveien derfra. Du går delvis på sti og delvis i steintrapper. Når du kommer til toppen er det skiltet til ulike steder på byfjellene. Du kan velge å gå ned til Eidsvåg eller til Fløyen, eller ta turen videre for å nyte Byfjellene enda mer.  

Trappene opp kan være bratte

Turer videre på Byfjellene

Lengde på turen

Fra start av stien til toppen av stien tar det 10-15 minutter, avhengig av hvor fort du går og hvor mye utsikt du stopper for å se på. Fra Den Blå Steinen tar det ca. 40 min til toppen.

Ruter fra Permisjonsstien

  • Gå tilbake på grusveien forbi Stoltzen til du kommer ned til Skredderdalen. Ta denne stien ned til Mulen og derfra kan du gå til sentrum. 
  • Du kan gå videre til Rundemanen fra Storevatnet. Ta av til høyre når du kommer ved vannet og gå over den lille broen. Herfra følger du stien oppover.  
  • Du kan gå ned mot Eidsvåg ved å følge veien nedover til venstre mot Munkebotn og Langevatnet. Herfra kan du gå ned mot Øyjorden og videre til NHH. 
  • Du kan gå opp Stoltzen og ned Permisjonsstien
  • Følg pilene videre til Sandviksfjellet eller Sandvikspilen når du kommer opp. 

 

Hvorfor heter det permisjonsstien? Stien har fått navnet sitt etter soldater som var i permisjon og som brukte stien som snarvei ned fra Sandviksbatteriet, hvor de var stasjonert, til sentrum. Sandviksbatteriet ble anlagt i 1898 og nedlagt i 1952. 
Vi svarer ikke hendvendelser via dette skjemaet. Dersom du ønsker å komme i kontakt med oss kan du sende en melding til hei@utdanningibergen.no