Føler du deg ensom?
Har du flyttet til en ny studieby og føler du deg ensom? Lær mer om hvorfor du føler deg ensom og les våre tips til hvordan du kan komme deg ut av ensomheten.
Ensomhet er en helt vanlig tilstand, som alle kommer til å møte på en eller annen gang i løpet av livet.
Årsaker til ensomhet
Med ensomhetsfølelsen prøver kroppen å fortelle deg at det er noe du trenger.
Selv om vi moderne mennesker i teorien kan klare seg uten å være i kontakt med andre, har urmennesket alltid vært avhengig av folk rundt seg for å overleve. Derfor reagerer kroppen med ensomhet for å få deg til å oppsøke andre mennesker.
Du må ikke være alene for å føle deg ensom. Som ny student, har du gjerne mange rundt deg, men disse er nye. Det tar tid å etablere relasjoner og føle at du står noen nær. Det er naturlig å savne vennene fra skolen eller familien som du har flyttet fra.
Kanskje du har mange rundt deg, men ingen som du er veldig nær? Kanskje trenger du noen du kan dele følelser og tanker med? Eller er du en som trenger veldig mange folk rundt deg hele tiden?
Tips til deg som føler deg ensom
Så, hva kan du gjøre med ensomheten?
Folk er ulike, så det finnes ingen universalformel. Her er seks tips som kan hjelpe.
1) Finn ut hva som gjør at du føler deg ensom
Prøv å forske på hva ensomhetsfølelsen prøver å fortelle deg. Hva er det egentlig du har behov for? Er det faktisk det at du trenger nære vennskap? Eller er det kanskje det at det virker som alle andre er mer sosiale enn hva du er?
2) Ta initiativ
Det kan oppleves ubehagelig å gå bort til noen du ikke kjenner og presentere deg selv. Men det finnes heldigvis mange situasjoner der det er litt mindre skummelt.
Start med å gjøre deg tilgjengelig for andre. Vær ute blant folk, gå på forelesninger, på kollokvie, et studentarrangement eller opphold deg i studentkafeen. Plutselig byr muligheten seg, og det er helt naturlig å hilse på andre.
Dette kan være å stille et faglig spørsmål til vedkommende som sitter ved siden av deg i forelesning. Eller kanskje det ikke er ledige bord i kafeen, og du må velge stolen ved siden av noen andre?
3) Delta på velkomstuken
De fleste studiesteder arrangerer fadderuke eller velkomstuke under studiestarten. I denne perioden er de aller fleste i samme båt: de kjenner verken studiestedet, faget, foreleserne eller medstudentene.
Med andre ord: alle de andre er også ute etter å bli kjent med andre.
Om du deltar på de faglige arrangementene, aktivitetene og festene, så vil du fort finne noen å bli kjent med.
4) Meld deg inn i en studentorganisasjon
Forsøk å finne aktiviteter som har en viss grad av kontinuitet. Ved å møtes jevnlig er det enklere å både komme i kontakt og opprette nære relasjoner til andre.
I Bergen finnes det mange ulike studentorganisasjoner du kan være med i, for eksempel innen idrett, media, humanitært arbeid og kultur.
5) Husk nettverket ditt hjemme
Kjenner du på hjemlengsel? Selv om du har flyttet kan du opprettholde kontakten med dine gamle venner. Ta initiativ til telefonsamtaler eller digitale møter. Husk at du også kan invitere venner og familie på besøk til studiebyen din.
6) Bo i kollektiv
Istedenfor å bo hjemme hos mor og far, eller i egen leilighet, kan du vurdere kollektiv. I et kollektiv bor du sammen med andre studenter, men har ditt eget rom. Kjøkken, bad og stue deler du med de andre.
Selv om kollektivlivet definitivt har sine utfordringer, gir det deg en naturlig måte å bli kjent med andre på. Du vil ikke bare bli kjent med samboerne dine, men trolig også med deres venner gjennom felles spillkvelder, middager og fester.
7) Skaff deg en deltidsjobb
En deltidsjobb gir ikke bare deg muligheten til å få et litt romsligere studentøkonomi, det er også et sted hvor du kan utvide nettverket ditt.
Deltidsjobben vil gi deg en variasjon i hverdagen, og sosial omgang med kollegaer både i jobbtiden og kanskje på fritiden, vil kunne hjelpe deg gjennom tøffe perioder.
8) Vær deg selv
Den beste måten å bygge langvarige relasjoner på er å være seg selv. Det er ved å være deg selv du vil finne de du kommer best overens med og har felles interesser med.
Hvem kan hjelpe deg for å bli kvitt ensomheten?
Hvis ensomheten varer over tid, finnes det hjelp å få. Studentsamskipnaden Sammen har flere tjenester som kan hjelpe deg som er student i Bergen
- Ring studenttelefonen: Studenttelefonen er et gratis og anonymt lavterskeltilbud for alle studenter og elever som trenger noen å snakke med.
- Ta et sjenansekurs: Synes du det er ubehagelig og utfordrende å være i fokus?
- Kontakt med psykisk helse-tjenesten: Få full oversikt over psykisk helse-tjenestene til Sammen