– Det viktigste er å ha en god dialog med ungdommen
Veronica (19 år) var veldig i tvil da hun skulle velge studier. Samtalene med moren Marie ble spesielt viktig for henne og en god hjelp i usikkerheten.
I denne valgprosessen er det mange som opplever at foreldrene er en viktig støttespiller. Slik var det for Veronica (19) da hun skulle velge utdanning. Moren beskriver perioden fram mot søknadsfristen som en tid der datteren var usikker og full av tvil. Derfor ble det viktig for Marie å være en støtte i denne prosessen. Hun trekker frem at hun var opptatt av å fokusere på styrkene datteren har.
– Hun var ikke interessert i å ta et helt år for å ta opp de fagene hun manglet. Samtidig tenkte jeg at hun har biologi, kjemi og fysikk, og hun har jobbet hardt for å få det til. Så det var vel det som var viktig. Fag, kunnskap og kompetanse, at det matcha litt, vil jeg si. Jeg gav henne tips om at hun i alle fall kunne peile seg inn på studier hvor hun fikk bruk for fag hun hadde jobbet mye med i skolen.
Marie og Veronica har hatt mange gode samtaler om utdanningsvalg.
Selv om Veronica forstod det rådgiver sa, ville hun innerst inne bare at noen skulle ta valget for henne.
– Jeg snakket veldig mye med moren min, hun kjenner meg veldig godt og vet hva jeg trives med, så det var veldig god hjelp i.
Veronica var ganske glad i realfag på skolen, men skjønte fort at ingeniør ikke var hennes greie. Hun valgte dermed noe annet enn sin mor, som er boreingeniør i Equinor.
God informasjon digitalt
I dag finner man god og omfattende informasjon digitalt om ulike studieprogram. Marie trekker frem at dette er en positiv utvikling sammenlignet med da hun studerte.
– Jeg vet ikke om det er så store endringer, annet enn at informasjonen er mye lettere tilgjengelig. Det er så lett å få tak i alt digitalt. Sånn sett ser jo verden helt annerledes ut. Du kan få skolens informasjon rett inn i stuen.
Marie synes også det er mye lettere å finne informasjon om å studere i utlandet, enn da hun var student.
Ha en god dialog
I perioden hvor søknad til høyere utdanning sto høyt på agendaen for Veronica, var Marie opptatt av å være på tilbudssiden for sin datter. De lette sammen på nettet og i kataloger, og gikk på utdanningsmesse, hvor de fikk god informasjon, ifølge Marie.
Når vi spør hva hun mener er det viktigste for en forelder i denne perioden, sier Marie at det først og fremst er viktig å ha en god dialog med barnet. Kanskje er det behov for ekstra oppfølging av enkelte fag, og kanskje kan andre fag nedprioriteres.
– Det er veldig variabelt hva ungdom har av interesser og hvor interessert de er. Noen ønsker gjerne at foreldrene skal ta valget for dem. Det viktigste er hva en tenker barnet selv vil trives med, både studier og jobb senere.
Til syvende og sist er det ungdommen selv som må velge og bestemme, og Marie legger vekt på at foreldre ikke må tenke for mye på hva de selv har av interesser og bakgrunn.
Les om flere tips til hvordan du som forelder kan hjelpe til med studievalget.
Sjekk ut mulighetene på Åpen dag!
På Åpen dag 10. og 12. februar kan både elever og foreldre besøke universitet, høgskoler og fagskole i Bergen.