Fadderuken
Som ny student får du tilbud om å delta i en velkomstuke. I fadderuken er målet at du bli kjent med medstudenter, studiested og studieby.
En god studiestart kan gi deg en kickstart på studietiden. Bruker du den rett, kan du skaffe deg minner for livet.
Hva er en fadderuke?
De aller fleste som begynner å studere høyere utdanning, får tilbud om å være med på en velkomstuke. I velkomstuken vil erfarne studenter være faddere for nye studenter, og hjelpe de å bli kjent med hverandre, studiestedet og studiebyen.
Velkomstuken har mange navn, og kan hete både fadderuke, førstekulluke, Into Campus og Fadderullan.
Som regel er det studenter fra ditt eget studieprogram som vil være fadderne dine. Det betyr at hvis du for eksempel skal begynne på ingeniørstudiet vil du få faddere som har gått på ingeniørprogrammet i minst et år allerede.
Velkomstuken kommer i tillegg til den offisielle studiestarten som studiestedet ditt arrangerer. Studiestartarrangementene består ofte av seremonier, ulike kurs, og møter med undervisere og studieveiledere. Disse arrangementene er ofte obligatorisk å delta på.
Hva skjer i fadderuken?
Velkomstuken er fylt av mange svært ulike aktiviteter. Det er fadderne på de ulike studiestedene som selv setter sammen et program for de ulike studieprogrammene.
Fadderuken i Bergen
Les mer om velkomstuken på de ulike studiestedene i Bergen
Vanlige aktiviteter:
- Grilling
- Fjelltur
- Quiz
- Idrettsdag
- Paintball
- Rebusløp
- Bar til bar-runde
- Konsert
Mange forbinder fadderuken med festing og alkohol. Heldigvis er fadderuken mye mer enn det! Det er mange morsomme aktiviteter som rebusløp, idrettsdag, quizer og guidet byvandring.
Flere av arrangementene er helt alkoholfrie, og i tillegg finnes det egne samlinger for studenter med barn, og aktiviteter for eldre studenter.
Foto: NHHS
Må du delta på fadderuken?
Det er helt frivillig å delta på velkomstuken. Det er mye som skjer i studiestarten, så det er vanlig å ikke delta på absolutt alle aktivitetene.
Mye tyder på at de som deltar i velkomstuken i større grad trives på studiet enn de som ikke deltar. Grunnen til dette er at fadderaktivitetene hjelper deg å bli kjent med de andre studentene.
Når er fadderuken?
Velkomstuken starter vanligvis samme dag som du starter på et nytt studium. For de aller fleste vil det være mandag i uke 33.
Hvor lenge varer fadderuken
For mange varer fadderuken fra mandag til fredag i studiestartsuken. Noen studieprogram benytter også lørdagen og søndagen i første uken, mens noen også tilbyr fadderaktiviteter i uken etter.
Fem tips til fadderuken
1. Ta initiativ
De aller fleste nye studenter kjenner ingen andre på studiet. Det betyr at også de er ute etter å skaffe seg nye venner.
2. Det er ikke viktig med mye alkohol
Mange synes alkohol gjør festen artigere, og at de det er lettere å bli kjent med andre. Men mye alkohol er ikke nødvendig for å få det gøy.
Forskning viser faktisk at en promille mellom 0,5 og 1,0 gjør deg mest lykkelig. Husk at det selvsagt helt opp til deg om du har lyst til å drikke alkohol eller ikke – det er absolutt ikke nødvendig å drikke for å få en gøy fadderuke.
3. Finn din greie
Bergen er full av studentorganisasjoner. Snakk med fadderne dine om hvor de har engasjert seg, og besøk studenttorget for å få oversikt over hva du kan bli med i.
4. Ta pauser
Studiestarten er intens. Det er arrangement fra tidlig morgen til sein kveld – og noen må til og med undervisning.
Ikke vær redd for å ta en hviledag der du ikke deltar på fadderaktivitetene. Det er vanlig å bli sliten, og droppe noe av programmet.
5. Ha et åpent sinn
I studiestarten kan alt føles nytt og merkelig. Ikke fortvil selv om du møter folk og situasjoner som er annerledes. Gi det en sjanse og se det an om folkene og situasjonene kanskje er fine likevel.
Ikke bli stresset dersom du ikke finner dine nye bestevenner i faddergruppen din. Sjansene er gode til å finne dem litt senere også, for eksempel på studiet eller i en studentorganisasjon.
Vil du studere i Bergen?
Velg mellom 8 studiesteder og bli en del av Norges beste studieby.
Få tips rett i innboksen
Vi sender deg deg studenthacks, slik at du får mest mulig ut av studietiden din