Studietips for å lykkes med eksamen
Skal du snart ha eksamen, og er litt stresset? Her får du gode tips til hvordan du kan forberede deg best mulig til eksamen. Få hjelp til å finne en god studieteknikk, og råd om hvordan du kan motivere deg til eksamenslesingen.
Veien til eksamen vil bli mindre stressende med god studieteknikk. Studieteknikker handler om hvordan du kan jobbe med faget ditt og studere på en slik måte at du lærer deg innholdet. Få de beste tipsene til studiemestring!
Gode leseråd til eksamen
- Ta notater (helst for hånd)
- Lag tankekart
- Gjenfortell det du har lest med egne ord
- Løs gamle eksamensoppgaver
- Bruk kreative arbeidsmetoder
- Bruk forskjellige studieteknikker for maks læringseffekt
1. Finn en god studieteknikk
Vi er alle forskjellige, og samme studieteknikk vil ikke passe for alle.
Generelt kan vi si at
- lesing har 10 prosent læringseffekt
- delta på forelesning har 5 prosent
- diskutere i gruppe har 50 prosent
- fortelle til andre har 90 prosent effekt
Det kan være lurt å kombinere flere ulike læringsmetoder for å få best mulig læring.
Et godt råd er å ta notater underveis i lesingen, det hjelper deg i å huske hva du har lest. Du husker bedre hvis du oppsummerer med egne ord. Det er også nyttig å lese et kapittel og gjenfortelle innholdet til deg selv eller medstudenter.
Tankekart er en effektiv måte å få oversikt over et tema før eksamen. Tankekart gir en oversikt over ulike begreper eller temaer innenfor et fag, og kan lages for hånd eller digitalt. I tillegg til ord og begreper er det lurt å bruke farger eller enkle tegninger. Hjernen vår husker nemlig bedre når vi knytter ord til bilder, så tankekart vil rett og slett hjelpe deg med å huske.
Prøv deg frem for å finne ut hvordan du lærer best!
Slik kan du bygge opp et tankekart. Illustrasjon: MindMapGuidlines av Nicoguaro på Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)
2. Løs gamle eksamensoppgaver
For å få et innblikk i hvordan eksamen kan være lagt opp, er det smart å løse gamle eksamensoppgaver for emnet. Det vil forberede deg på både mulige oppgavetyper og hjelpe deg å forstå hvordan du bør bruke tiden for å rekke å bli ferdig med alle oppgavene på eksamen.
Gamle eksamensoppgaver blir ofte delt ut i seminargrupper eller gjort tilgjengelig på læringsplattformen til studiestedet. Løs gjerne oppgavene individuelt, og diskuter deretter din tolkning av oppgaveteksten, forslag til løsning og svar med medstudenter.
3. Finn ut hva som motiverer deg mest
Det hjelper på motivasjon og effektivitet å lage studieavtaler. Finn venner og studiekamerater som du kan lese og arbeide sammen med. Det er lettere å komme seg opp om morgenen dersom du har en avtale om å møte noen.
Det er også lurt å lage en plan for hver dag. Hvor lenge skal du jobbe, og hva ønsker du å få lest og gjort?
Lag gjerne egne kollokviegrupper med dine medstudenter. Der kan du lære gjennom å fortelle og lære vekk; du snakker med andre studenter om pensum, og diskuterer i gruppen. Dere kan fordele pensumet på alle i gruppen og få gjort mye. For eksempel kan alle lese ett kapittel hver og oppsummere det for de andre.
Vil du ha flere gode tips?
Vi har samlet råd og nyttige triks som kan gjøre studenthverdagen litt lettere.
4. Bruk kreative arbeidsmåter som podkast og flashcards
Det er lett å komme på kreative unnskyldninger for å ikke lese til eksamen. Men hvorfor ikke heller bruke kreativiteten til å lære pensum på en morsom måte?
Skal du lære mange ord, begreper, tidsperioder eller ulike forskere kan du for eksempel bruke appen Quizlet. Der kan du lage flashcards (puggekort) og teste deg selv, eller arrangere spillkveld og teste kunnskapen sammen med medstudentene! Du kan selvsagt også lage puggekort på papir.
En annen kreativ måte og øve på pensum er å lage din egen podkast. Bruk mobilen og ta opp lyd av deg selv når du snakker om et tema og avslutt med å stille noen spørsmål. Mange lærer bedre mens de er i fysisk aktivitet – med din egen podkast kan du ta pensum med deg på øret, for eksempel på fjelltur eller trening.
Nyttige teknikker og apper:
Bruk en pomodoro-timer: Jobb i 25 minutter, ta en strekkepause på 5 minutter før du jobber videre.
HOLD-app: Få poeng for å ikke bruke mobilen – poengene kan byttes i premier, og du kan konkurrere med vennene dine.
Forest-app: Gro trær – trærne dør hvis du bruker mobilen før de har vokst seg ferdige.
Shut up and write: Jobb konsentrert med egen skriving eller lesing i fellesskap med andre: 45 minutter jobbing, 15 minutter pause.
5. Unngå å miste konsentrasjonen
En av de vanskeligste tingene i eksamensperioden er å holde på konsentrasjonen – og klare å unngå alt på mobilen som prøver å stjele oppmerksomheten din.
Det er lett å tenke at du bare skal sjekke Instagram, sende en snap, men plutselig er du stuck på TikTok.
Hver gang du sjekker noe på telefonen tar det ca. 25 minutter før du er tilbake i fokus-modus. Det vil altså være en stor fordel om du klarer å legge vekk mobilen – men det er lettere sagt enn gjort. Heldigvis finnes det teknikker og apper som kan hjelpe deg å holde konsentrasjonen.
6. Husk pauser og fritid i tiden frem mot eksamen
Pauser er så viktig at du faktisk bør se på det som en del av lesingen; den gjør lesingen og arbeidet bedre. Akkurat som idrettsutøvere legger inn hviledager der de ikke trener, trenger studenter hviledager som er helt fri for eksamenslesing!
Å sitte 8 timer på lesesalen er ikke det samme som effektiv og god lesedag. Husk at 2 timer effektiv studering er bedre enn 5 timer der du er sløv og umotivert. Vær flink til å si «det er godt nok» og klappe deg selv på skulderen.
God mat, nok søvn og bevegelse i frisk luft er ekstra viktig i eksamenstiden. Skal du sove godt bør du også bevege deg og få frisk luft i løpet av en dag. Nok mat, søvn og bevegelse vil gi deg mer energi til å studere effektivt.
Det er viktig å ha noe å glede seg til. Vær flink å belønne deg selv når du har gjort en god innsats; alt fra sjokolade til kino, en runde squash med venner, se film eller dra på arrangementer. Ta deg fri med god samvittighet!
Gode råd for eksamensperioden:
- Finn ut hvilke studieteknikker du lærer best av
- Lag studieavtaler og studer med venner
- Sett deg et mål for hva du skal få gjort hver dag
- Legg bort mobilen
- Husk å ta pauser, prioriter hobbyer og gjør andre ting
Trenger du hjelp til å mestre stress og eksamensangst?
Gruer deg slik til eksamen at det går ut over livskvalitet og din evne til å konsentrere deg? Da bør du sjekke ut Sammens kurs i mestring av eksamensangst. Der vil du lære deg strategier for å bli mindre overveldet før og under eksamen, slik at du kan prestere best mulig.
Sjekk også ut appen Skjerpa som hjelper deg med studievaner, lærer deg å holde på fokus og finne balanse mellom arbeid og fritid.
Sammen har har også andre nyttige kurs om studieteknikk, mindfulness og hvordan unngå prokrastinering.